Rösta i kårvalet

I veckan kan man rösta i kårvalet, vilket jag har tänkt göra (och inte slänga lappen i soporna som vissa andra...hint, hint). Jag har inte riktigt bestämt mig för vilka jag ska rösta på, men det blir i alla fall på något av partierna som vill höja studiemedlet. Detta är den fråga som berör mig mest.

Vissa andra partier vill i stället för att höja studiemedlet ta bort fribeloppet, så att man ska kunna tjäna hur mycket som helst och samtidigt få bidrag. Detta tycker jag är en dålig idé på många sätt. För det första kommer detta att leda till att politikerna inte blir lika tvingade att höja studiemedlet, då de alltid kan hävda att studenterna ju kan jobba. Men studier räknas ju faktiskt som ett heltidsarbete och alla studenter har faktiskt inte tid eller möjlighet att ha ett jobb vid sidan om studierna. Studiemedlet ska räcka som inkomst, utan att man ska behöva ha ett extrajobb. (Kan inte låta bli att jämföra med USA här, där det inte är säkert att man klarar sig på ett heltidsarbete utan måste ha ett extrajobb också för att man har så låg lön).

Visst kan man tycka att man som student ska ha frihet att jobba och tjäna så mycket man vill. Ja det tycker väl jag också. Men jag tycker inte att man ska ge bidrag till dem som tjänar så pass mycket att de har det bra ändå. Det man tjänar under sommaren tycker jag dock ska friställas lite från det övriga året så att man kan tjäna mer då.

Nej, en avskaffning av fribeloppet i stället för ökat studiemedel tycker inte jag är en bra lösning.

Kommentarer
Postat av: Ida

Jag håller absolut med dig om att ett ökat studiemedel är betydligt viktigare än avskaffningen av fribeloppet, även om jag tycker att även det borde ske.

Postat av: Olov

Tycker inte det ena är beroende av det andra. Fribeloppet ger intrycket av att det inte är lönsamt att arbeta. Jag tycker det är befängt.


Studiemedlet har däremot inte följt den ekonomiska utvecklingen på, jag vet inte vad, senaste biljoner åren kanske och måste givetvis höjas ordentligt.

2008-04-22 @ 15:40:33
URL: http://metmask.blogg.se
Postat av: Elin

Fast man får ju faktiskt tjäna ganska mycket innan man når taket, så man kan ju inte säga att det inte är lönt att arbeta alls. Och jag tycker som sagt inte att man ska ge bidrag till studenter som tjänar en massa pengar och kanske inte ens behöver bidraget.

2008-04-22 @ 19:33:54
URL: http://eliste.blogg.se
Postat av: Ida

Jag vet inte riktigt om jag tycker att fribeloppet är särskilt högt. Det ligger på 50375 kronor per halvår och om man jobbar juni, juli, augusti samt extra under hösten så räknas alla de inkomsterna till samma halvår.

2008-04-22 @ 20:30:16
URL: http://ididoodi.blogg.se
Postat av: Elin

Okej. Ja som sagt tycker jag ju att det man tjänar under sommaren inte borde höra ihop med resten av året.

2008-04-22 @ 20:54:27
URL: http://eliste.blogg.se
Postat av: Sandra

I den här frågan kan jag absolut inte hålla med dig Elin. Arbete måste premieras, inte bestraffas som det gör idag. Det är fullständigt befängt och helt bedrövligt enligt min mening. Visst bör studiemedlet höjas, det tycker jag med, men det är lika möjligt att överleva drägligt på studiemedlet som det är för de flesta studenter att prioritera bort festandet och jobba extra en helg i månaden.

2008-04-22 @ 21:42:26
URL: http://bussblogg.blogg.se
Postat av: Elin

Fast jag tycker ju att man ska kunna leva drägligt på ett fulltidsarbete utan att behöva jobba extra. Sen får man ju jobba extra om man vill kunna leva ännu bättre. Och jobbar man en helg i månaden går inte det ut över bidraget. Om man inte tjänar jäkligt bra förstås... Sen tycker jag att studenter ska prioritera studierna framför jobb.

2008-04-22 @ 22:00:31
URL: http://eliste.blogg.se
Postat av: Sandra

Jobbar man heltid under sommaren kan jag lova att en helg i månaden kommer ligga på gränsen och det tycker inte jag är okej. Det är ju skillnad på ett arbete och på studier men visst, studiebidraget är tunnt. Dock är det inte så tunt att det inte går att leva av. Jag tjänade trots allt mindre när jag jobbade 75% på mitt gamla jobb...

2008-04-22 @ 22:38:57
Postat av: Elin

Och precis därför tycker jag att det man jobbar under sommaren inte ska räknas in. Jo studiebidraget är riktigt tunt speciellt när hyrorna är så höga. Jag skulle klara mig riktigt dåligt om inte jag skulle få bostadsbidrag också.

2008-04-23 @ 11:19:21
URL: http://eliste.blogg.se
Postat av: Tomas

Jag håller absolut med dig, Elin. Tar man bort fribeloppet istället för att höja studiemedlen "tvingas" man ta ett jobb trots att man är student, om man inte tycker att studiemedlen räcker till. Bättre då att höja studiemedlen för alla så man kan leva drägligt ändå (vilket jag iofs tycker att man kan redan). Avskaffandet av fribeloppet gynnar framförallt de som har jobb, och framförallt har tid för det, utöver sina studier. Är nog knappast alla som har det, är jag rädd.

2008-04-23 @ 11:21:08
Postat av: Elin

Precis!

2008-04-23 @ 16:39:22
URL: http://eliste.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback